Výsledky volieb do zastupiteľstva Bratislavského samosprávneho kraja 2013: Neúspech Smeru-SD ako trest voličov alebo volebného systému? Results of local elections Of the Bratislava self-governing region 2013: Failure Smer-SD voters or as punishment electoral system? - Dolný, Branislav (Slovak Journal of Public Policy and Public Administration, 2014)
The paper deals with analysis of selected aspects of the election results in the Bratislava region where in terms of number of seats in the provincial council the coalition ofright-wing parties maintainits leading position, while Smer-SD significantly lost. Analysis ofthe election results and their comparison with previous elections, first trying to figure outthe reason for its failure along with that also affects the evaluation of some other aspects of the election results as the effects of the electoral system or the method of calculating partisan support. Analysis of the election results shows that, despite a slight decline in voter support for Smer-SD, this was not the main reason for the loss of seats. More important causes of this loss are particularly significantly lower number of candidates with characteristics that were able to reach abroader support of voters and the broader coalition ofright-wing parties. The analysis also shows extremely disproportionate effects ofthe electoral systemand the growth ofsupport forindependent candidatesin the region. Príspevok sa zaoberá analýzou niektorých aspektov výsledkov volieb v Bratislavskom kraji kde si z hľadiska počtu mandátov v krajskom zastupiteľstve koalícia pravicových strán udržala svoje vedúce postavenie, naopak strana Smer výrazne stratila. Analýzou volebných výsledkov a ich porovnaním s predchádzajúcimi voľbami sa jednak snaží zistiť dôvod jej neúspechu, spolu s tým sa dotýka aj hodnotenia niektorých iných aspektov výsledkov volieb ako sú účinky volebného systému alebo spôsob počítania straníckej podpory. Porovnanie výsledkov volieb ukazuje, že napriek miernemu poklesu voličskej podpory strany Smer táto nebola hlavným dôvodom straty mandátov. Ako dôležitejšie príčiny tejto straty sa ukazujú najmä výrazne nižší počet kandidátov s charakteristikami, ktoré dokázali osloviť aj širší okruh voličov a efektívna koaličná zostava pravicových strán. Analýza tiež dokazuje extrémne disproporčné účinky volebného systému a rast podpory nezávislých kandidátov v kraji.